KLINIK FOR ENDOSKOPI OG KIRURGI  
v/speciallæge Michael Rolff telefon: 33 93 04 44
 
KLINIK FOR ENDOSKOPI OG KIRURGI
Velkommen til speciallæge Michael Rolff Hvem Hvad Patient Vejledning Praktisk Info Hvor
     
  Sigmoideoskopi eller koloskopi  
     
 

Kikkertundersøgelse af tyktarmen (sigmoideoskopi eller koloskopi)

Undersøgelsen udføres med en bøjelig kikkert, igennem hvilken der kan tages vævsprøver eller fjernes polypper. For at folde tarmen ud, pustes der luft i tarmen. Det meste af luften suges ud ved undersøgelsens afslutning. Undersøgelsen foretages for at afsløre, om der er forandringer i tarmen (betændelse, polypper eller kræft). Sigmoideoskopi er undersøgelse af nederste del af tyktarmen. Koloskopi er undersøgelse af hele tyktarmen.

Før undersøgelsen
HVIS De har pacemaker eller får blodfortyndende medicin, skal det oplyses før undersøgelsen.
Sigmoideoskopi: Klyx 240 ml (lavement) tages 1-2 timer før undersøgelsen. Man lægger sig på venstre side, sprøjter væsken fra flasken ind i tarmen, holder på det mellem 5-15 minutter, går på toilettet og tømmer tarmen.
Får De to Klyx på 120 ml, tages et aftenen før undersøgelsen, og et 1-2 timer før undersøgelsen. Man skal ikke være fastende.
Koloskopi: PICOLAX/PICOPREP kan afhentes på klinikken eller apotek. Sendes kun efter nærmere aftale. Eventuel hjemtransport efter undersøgelsen skal arrangeres.

Bemærk både Klyx og PICOPREP kan afhentes gratis på klinikken. Klyx kan udleveres på apoteket, mod forevisning af rekvisition som fremsendes herfra. Det er desværre ikke muligt, at fremsende Klyx pr. post.

Undersøgelsen
Ved undersøgelsen ligger De på ryggen eller venstre side. Der kan ved undersøgelsen være ubehag fra luften, der pustes ind i tarmen samt lette smerter på grund af træk i tarmen.
Sigmoideoskopi: Varer ca. 5-10 minutter.
Koloskopi: Varer ca. 20-45 minutter, der giver beroligende og/eller smertestillende medicin.

Efter undersøgelsen
Sigmoideoskopi: De kan tage på arbejde efter undersøgelsen.
Koloskopi: Hvis De ikke har fået medicin i blodbanen i forbindelse med undersøgelsen, kan De eventuelt tage på arbejde. Nogle foretrækker dog at hvile sig resten af dagen. Har De fået beroligende/smertestillende medicin, må De ikke arbejde eller køre bil samme dag. De skal sørge for transport hjem (pårørende, Falck eller Taxa).

Komplikationer
Efter udtagning af vævsprøver kan der i det første døgn komme en lille smule blod i afføringen. I særdeles sjældne tilfælde kan der efter polypfjernelse opstå kraftig blødning eller hul på tarmen, som vil kræve indlæggelse på hospitalet.

Søg læge
Skulle der efter polypfjernelse opstå blødning, smerter eller feber skal De straks kontakte klinikken eller telefon 1813.

  Speciallæge Michael Rolff  
         
 
 
Copyright by © 2009 Speciallæge Michael Rolff . All right reserved.
Web created by *arctic media